onsdag 20. februar 2013

La det spire og gro

En dag håper jeg at jeg kan ha en liten hage der jeg kan dyrke mine egne grønnsaker. Da skal jeg ha grønnkål, agurk, tomat og squash osv. Og urter! Og bær! Og kaniner og høner, men det er en annen drøm <3


Enn så lenge bor jeg i leilighet og da er jeg glad jeg fortsatt kan dyrke min egen hage i form av spirer. Spirer er såkalte "microgreens" og er utrolig næringsfulle. Bare tenk på all næringen frøet må inneholde for at det skal gro inn i en plante! Spirer er dessuten enkle å lage og smaker godt ;) Når vi spirer frø, linser, bønner, korn, nøtter osv så fjerner vi enzymhemmere som gjør at næringen til disse produktene blir mer tilgjengelige for oss. Vi kan lettere fordøye dem og får mer utbytte av dem rett og slett.
Mine favoritter er alfalfaspirer, bønnspirer av ulike slag og spirede grønne linser. Alt du skal spire må være helt, halve røde linser for eksempel vil ikke spire.



Her ser dere alfalfaspirer

Når du skal lage spirer må du først bløtlegge frø/bønner/linser i vann, mellom 8-12 timer, litt uavhengig av hva du skal spire. Så må du skylle dem godt i en sil og ha dem over på glass. Så er det bare å skylle godt 1-2 ganger per dag og se på mens spirene gror lange fine "haler"! Spirene skal stå mørt og i romtemteratur, men siste dag før de er spiseklare kan du sette for eksempel alfalfaspirer i sollys. Da vil de bli grønnere og det er rett og slett klorofyllet som utvikler seg ;)



Her har jeg lagt i vann alfalfa, linser og quinoafrø. Mandlene skal jeg lage melk av og quinoa koker jeg i kraft. Skulle altså kun spire alfalfa og linser denne dagen ;)



Alfalfafrø


Fordel godt i glasset så spirene får plass til å gro. Her ser dere mungbønner, glasset er fra jernia.


Jeg pakker mine spirer inn i håndklær og har dem i stuen, der er det nemlig varmest! Når det blir varmere skal jeg ha dem i kjøkkenskapet igjen.
Mine spirer får laaange haler. Linsene får ofte to haler! Men en god regel er at spirene er ferdig når halen er minst like lang som frøet. Kan hende dere trenger litt øvelse, smak deg frem ;)

Spirer er deilig i salat, på brødskiven eller i wok. Jeg har ofte alfalfaspirer i smoothien min også, ikke en dag uten! Kos deg, og spir i vei <3

2 kommentarer:

  1. Min favo er bønnespirer som mamma gror fram. Yummi! LOVE IT!

    SvarSlett
  2. Deilig å få hjemmelaget av mamma! Jeg er så heldig å ha en mamma som koker kraft til meg :) God fredag!

    SvarSlett