onsdag 26. februar 2014

Brunosten

Media klarer virkelig å lage stort oppstyr av ting, spesielt innen ernæring virker det som om små ting kan bli utrolig store. Nå er det brunosten som er satt i søkelyset, etter at en barnehage i Sandnes gikk ut med at de ikke ønsket at barna skulle spise brunost i barnehagen. Siden har Horten kommune valgt å fjerne brunost fra både barnehagene og SFO. Jeg synes denne saken er interessant, fordi jeg alltid blir like overrasket over hvordan mennekser kan hisse seg opp til de grader når det gjelder kosthold. Særlig når det gjelder kosthold for barn, blir ting fort tatt ut av kontekst, og satt på spissen. Et ønske om en sunnere barnehage, har blitt til et korstog mot nasjonalskatten brunost.
Da familien min bodde i USA husker jeg at barna der hadde med seg hvitt brød, mashmellow-pålegg og godteri på skolen. En kunne også kjøpe varm lunsj, som regel var det chicken nuggets, pizza eller hamburger. Selv hadde jeg mammas hjemmebakte grovbrød med salami. Mamma sa nemlig at i Norge var det forbudt med godteri, sjokoladepålegg og til og med syltetøy på skolen, og siden vi var norske måtte vi følge de samme reglene. Dette kunne sikkert føles urettferdig der og da (jeg stod faktisk ikke noe særlig imot), men i dag er jeg utrolig glad for at mamma valgte som hun gjorde!

Jeg er oppvokst med gode matvaner, jeg vil til og med kalle det matverdier. Jeg var kresen som liten, likte ikke grønnsaker noe særlig, ikke poteter, og ikke det jeg kalte; "blandet mat", som lapskaus for eksempel. Men med unntak av iskrem og godteri var nesten all maten jeg fikk laget fra bunnen av. Jeg spiste likevel litt grønnsaker, jeg spiste aldri godteri i ukedagene, og jeg fikk ikke loff med nugatti. Dette har jeg tatt med meg videre i livet. Gode vaner må læres tidlig. Hvis barn fikk bestemme selv, ville de spise sjokolade til frokost og is til middag, og det hadde ikke fått særlig gode resultater. Det er heller ikke alle ungdommer som finner ut at de vil studere ernæring når de blir store, og blir lidenskapelig opptatt av kosthold og helse, slik som meg selv. De fleste vil videreføre det de har med seg hjemmefra i større grad.

Dere som leser artikkelen om brunosten i Horten, og rister på hodet og sier; "barn trenger variasjon", tenker dere ikke litt snevert? Det handler egentlig ikke om brunosten her, men om hvor langt kostholdet til barn og unge har sklidd ut. Her er det de store spørsmålene vi ønsker å belyse, som; "hvordan kan vi forhindre overvekt og fedme hos barn?" og "hvordan kan vi redusere sukkerinntaket deres?". Jeg tror det er på grunn av slike problemstillinger barnehagen i Sandnes valgte å fjerne blant annet brunost og yoghurt med sukker fra barnehagen sin. For hvis barna ikke får sukker der, får de i alle fall mindre sukker totalt, og det er en uhyre positiv ting! Kanskje kan det inspirere foleldre til å redusere sukkerinntaket hjemme også.

Når jeg selv får barn kan det godt hende de får brunost av og til, det har jeg ikke gjort meg opp en fast mening om enda. Det jeg vet sikkert er at jeg kommer til å skåne dem fra et kosthold proppet med sukker, og heller gi dem naturlig og ren mat som de små kroppene deres blir glade og friske av. Møter jeg en barnehage som ønsker å hjelpe meg med dette kommer jeg til å støtte dem, og takke for hjelpen!

1 kommentar:

  1. Synes det er så rart når foreldre tviholder på usunn mat til barna. Etter jeg fikk S har jeg bare blitt enda enda mer opptatt av barn og mat, og hjelpes så mye motstand jeg møter. Mamma jobber i barnehage og skryter av at "joda, barna får sunn mat der" samtidig som hun flere ganger i uken forteller om at de lager spagetti og pølser, pizzasnurrer, vafler, boller osv.. jeg kommer IkKE til å la S være i en barnehage der slikt blir servert. Fikk mamma og pappa til å se Smaken Av Hund nå i veganuken deres og de ble faktisk sjokkert over hvordan feks Tine lurer oss til å tro at melk er sunt, spesielt til barn. Skal få Kader også til å se deb nå imens vi er her :)
    Heia usunn mat ut av barnehage/skole/SFO! ♥

    SvarSlett