onsdag 29. oktober 2014

Sunn på ferie

Om to uker er jeg i Thailand! Jeg skal reise med kjæresten, en av mine beste venninner og hennes kjæreste. Dette blir første utenlandsferie for meg og kjæresten på over to år, så dere skjønner sikkert at jeg gleder meg utrolig mye! På ferie skal en selvfølgelig kose seg masse, og hovedfokuset skal ikke ligge på sunn mat, næringsstoffer eller kaloritelling (det skal det strengt tatt aldri). Likevel liker jeg å ta mest sunne valg på ferie, det handler rett og slett om velvære for meg. Jeg lever så sunt til vanlig, at skulle jeg spist for eksempel is og hvitt brød hver dag på ferie, hadde jeg følt meg dårlig både på ferien og når jeg kom hjem. Derfor deler jeg i dag mine beste tips for å holde deg sunn på ferie :)

Flyturen:

Jeg tar alltid med meg egen mat på flyturen, men denne gangen er flyturen såpass lang at vi har et måltid på flyet. Likevel pakker jeg vesken min med oppskåret frukt, bær og grønnsaker, nøtter, barer og hjemmelaget knekkebrød med pålegg. Mine favoritter er alle typer bær, cherrytomat, mango, eple, spisspaprika, stangselleri (gjerne med peanøttsmør til), agurk og gulrot. I tillegg skal jeg kjøpe med meg sånne ferdige havregrøtkopper som finnes i butikken. Disse er ikke det beste alternativet i hverdagen da de ofte er tilsatt sukker, men på flyet er de geniale da du kun må tilsette varmt vann og vips har du havregrøt. Jeg fryser alltid på flyet så da er varm mat deilig, urteteposer er også lurt å ha i vesken! Husk å kjøpe med deg masse vann til flyturen. Luften i flyet er svært tørr, og derfor pakker jeg alltid med meg mye vann, fuktspay til ansiktet og en god håndkrem. Jeg bruker ikke sminke når jeg flyr, da kan jeg smøre huden skulle jeg bli tørr. I tillegg har jeg alltid på meg støttestrømper (kjøpes på apoteket) og et stort skjerf som jeg kan tulle meg inn i skulle jeg bli kald. Husk å strekk og beveg deg litt under flyturen, og velg behagelige klær!

Hotellfrokost:

Jeg velger frisk frukt, grønt og bær, egg, pålegg av rent kjøtt, naturell yoghurt (gjerne gresk eller tyrkisk) og nøtter. Styr unna kaker, hvitt brød, fruktjuice, pannekaker, søte frokostblandinger og yoghurt med tilsatt sukker.

Mellommåltider:

Jeg pakker alltid med meg noen barer og hjemmelagede knekkebrød på tur, så har jeg litt nødproviant i vesken hvis vi er lenge på farten. Ellers liker jeg å finne en matbutikk eller marked og kjøpe frukt og grønnsaker. Spesielt de dagene vi er på stranden elsker jeg å spise frisk frukt. Noen ganger kan en kjøpe dette på stranden, himmelsk!

På resturant:

Jeg velger retter med mye grønnsaker og en ren proteinkilde. Til middag elsker jeg å spise fisk, mens til lunsh velger jeg ofte friske salater. Styr unna tunge karbohydrater som store porsjoner med pasta og ris. Velg naturris hvis det er mulig, og husk at du kan be om å få mer grønnsaker i stedet for. Jeg spiser ikke fra brødkurven som ofte settes frem før måltidet, da blir jeg så mett før hovedretten min, i tillegg til at brødet som oftest kun gir meg tomme kalorier. Skal du drikke alkohol, velg tørr vin i stedet for øl og drinker. Øl er rikt på raske karbohydrater, og gjør at vi lettere legger på oss rundt magen. Drinker er svært kaloririke og fulle av sukker. Drikk alltid nok vann, dette er spesielt viktig i varmen. Husk også å få i deg litt salt, gjennom for eksempel saltede nøtter.

Tilskudd:

På ferie er det lett at magen slår seg litt vrang, gjerne fordi vi blir introdusert for bakterier vi ikke er vant til. Husk å pakk et reiseapotek med ting du kan komme til å trenge, dette kan apoteket hjelpe deg med ;) Blir du treg i magen kan magnesiumtilskudd hjelpe.
Pakk også med deg en probiotika, og ta gjerne dette også i forkant av ferien din. Dette er gode bakterier til tarmen din, som vil gjøre tarmen bedre rustet skulle den få besøk av noen slemme bakterier.
Jeg er ikke så redd for å få i meg mine vanlige tilskudd, som for eksempel omega 3 på ferie, det har ikke så mye å si om du dropper tilskudd av dette i en uke eller to. Du trenger som regel heller ikke D-vitamin tilskudd på ferie. Skal du til solen vil UVB-strålene omgjøre kolesterol i huden din til provitamin D, og du få fylt opp D-vitaminlagrene dine!

Hold deg i aktivitet:

Jeg velger helst et hotell med treningssenter, da kan jeg trene ordentlig under ferien. Trening gir meg mye energi og vellvære, også på ferie. I tillegg kan du pakke med deg en strikk som du kan bruke til styrke, eller rett og slett bruke din egen vekt til styrketrening. Push-ups, planke, burpees, knebøy, hoppende utfall og sprinting i sanden krever for eksempel ikke utstyr. Det enkleste tipset mitt er likevel å gå mest mulig, da får du i tillegg sett så mye mer, og sparer penger på taxi :)
Disse tipsene høres sikkert strenge ut. Husk at du selvfølgelig selv bestemmer når du vil skjeie ut på ferie, dette er bare de rådene jeg liker å følge selv. Har jeg lyst på is eller noe annet på menyen, velger jeg bare det. I det store og hele liker jeg å holde meg sunn også på ferie, og kroppen min takker meg også.

Alle bildene er fra weheartit.com

1 kommentar:

  1. Så deilig med ferie!!! Jeg kan tenke meg at du gleder deg :)
    Og veldig fine tips. Jeg synes ferie handler om så mye mer enn å 'være usunn'. For meg handler det om å slappe av og kose meg,;og det klarer jeg bare hvis jeg får spise mat kroppen min blir glad for. Så, sunt til både hverdag og ferie. Sunn mat er ikke kjedelig mat, men bra mat! ♡

    SvarSlett