mandag 6. mai 2013

Klarnet smør

Jeg begynte å lage klarnet smør, eller ghee som det egentlig heter, da jeg fikk påvist melkeproteinintolleranse. Ghee er rett og slett smør der melkeproteinene er fjernet. Det er lett å lage og veldig godt!
 Jeg smelter 500 gram meierismør i en høy stekepanne med tykk bunn. Når det koker setter jeg ned varmen, men lar smøret stå og småputre. Jeg lar det stå sånn i 40 minutter mens jeg skummer av det hvite skummet som dannes på toppen et par ganger. Det er ferdig når det lukter popcorn (ja, faktisk!) og værsken er klar og gul. Du vil også kunne se krystaller av melkeprotein som har satt seg fast nederst i pannen.
 Ta pannen forsiktig av platen og la det stå til det får avkjølt seg litt. Etter 15 min kan du helle det klarnede smøret forsiktig gjennom en fin sil i et glass. Og det var det hele :)
Jeg bruker ghee til steking, baking, på brødskive, alle steder du ville brukt smør :)

4 kommentarer:

 1. Så flink du er som lager ghee selv!! Jeg spiser det jo ikke selv, men jeg spiste det endel da jeg var vegetarianer (før jeg ble veganer, og husker jeg elsket det! Stekte alt mulig i det, og hadde det over varme grønnsaker så det smelter osv.. Så godt! :D
  Ha en fin dag :) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Ragnhild :) Er jo egentlig veldig lett å lage :) Men har sett at det selges hos Helios også? Det er jo så godt :) God helg <3

   Slett
 2. Ser at en del tåler dette, selv blir jeg grisedårlig rett og slett!

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det ikke iriterende at det er sånn? Jeg blir så skuffet når det er noe mange allergikere tåler som jeg selv blir dårlig av...heldigvis finnes det alternativer til det meste :)

   Slett