tirsdag 22. april 2014

#supersunnutensukker

Jeg skal, i regi av Supersunn.no, kjøre på med en sukkerfri periode :) Jeg lever så og si sukkerfritt hele året, men det er ekstra motiverende å kjøre 100% sukkerfritt da jeg kjenner fordelene det gir meg. Jeg ser på raffinert sukker (sukrose) som en gift, et toksin som skader kroppen min. Sukker sender insulinet ditt til himmelen, som igjen gir oss økt fettlagring. I tillegg er det avhengighetsskapende, du kan faktisk få avgiftningssymptomer når du skal kutte det ut!
 Sukrose er et disakkarid som består av to monosakkarider, glukose og fruktose. Glukose er livets energikilde, det kan nemlig brukes som energi av alle celler i hele kroppen! Her er det fruktosen, ikke glukosen, som er problemet. Fruktose kan kun metaboliseres (forbrennes) av leveren din. Hvis vi spiser mye sukker (og da snakker jeg om raffinert sukker spesielt) vil fruktosen bli en enorm påkjenning for leveren vår. Fruktose metaboliseres faktisk nesten likt som etanol (alkohol). Fruktose gir ikke de akutt toksiske effektene etanol gir, da det ikke kan passere blod-hjernebarrieren. Men på lang sikt ser vi skadene på leveren på lik linje med langvarig alkoholkonsum. Non-alcoholic fatty-liver er på vei til å bli en del av metabolsks syndrom, et forstadium til diabetes type 2. Vi ville ikke gitt barnet vårt en øl, men en brus tenker vi ikke over! Jeg håper at dette temaet vil bli allmennkjent, og at bruskonsum vil bli sett på mer som alkoholkonsum i fremtiden. Noe vi gjør av og til, men ikke hver dag, og ikke i like store mengder som i dag.
Nå høres jeg jo veldig krass ut, og jeg mener ikke at du ikke kan ha NOE sukker i kostholdet ditt. En rute sjokolade her og der er ikke farlig, akkurat som et par glass vin i uken ikke er farlig. Problemet ligger i mengdene som inntas i dag, og avhengigheten dette skaper. Det er heller ikke noe problem å spise frukt, da frukt inneholder vann og fiber, og langt mindre sukker enn brus, godteri osv.
#supersunnutensukker kan du lese mer om på Supersunn sin facebookside og på instagram :) den begynner 28. april og varer til 15. juni. Vil du være med på utfordringen??

2 kommentarer:

  1. Hørt at suketter fungerer som substitutt for mat. Fungerer sykt bra, har mistet 6 kilo på en uke.

    SvarSlett
  2. Så fin utfordring! Den klarer du nok med glans ;)
    Jeg har ikke spist vanlig hvitt sukker eller kunstig søtning på... noen år. Men jeg har mange ganger tenkt på om jeg skulle tatt en liten detox fra lønensirup, koksosukker osv.. Jeg er jo litt i overkant glad i det, og tror ikke kroppen hadde blitt lei seg for en pause.
    God helg<3

    SvarSlett