mandag 26. august 2013

Knekkebrød

Jeg har laget hjemmelagede knekkebrød i mange år, det er både enkelt, billig og godt! I det siste har jeg blitt mer og mer interessert i bløtlegging av nøtter, frø og korn før bruk. Dette for å bryte ned fytinsyre som finnes i disse, et stoff som hemmer opptak av blandt annet mineraler. Ved å bløtlegge vil også maten bli lettere fordøyelig og næringen i maten blir mer tilgjengelig for oss. Mange kan sikkert synes at det er stress å bløtlegge nøtter osv før en skal bake, men jeg synes det er deilig å dele opp bakeprosessen av og til. Jeg lager røren på kvelden også baker jeg ut neste dag ;)
Grov hakk/mal nøttene i en foodprosessor (jeg brukte nutribullet). Så blander du alle ingrediensene minus fiberhusken i en bolle. Legg et kjøkkenhåndkle over og la stå over natten. Du kan godt ha en dæsj eplecidereddik i da dette hjelper til med nedbrytningen av fytinsyre! Dagen derpå har du i fiberhusken og eventuelt litt mer vann hvis røren har blitt litt for fast. Jeg hadde i ca en dl vann. Så er det bare å fordele røren på to stekebrett med bakepapir (gjerne silikon) og steke knekkebrødene på varmluft på 160grader. Jeg stekte mine i 35 min, før jeg tok dem ut og rutet dem opp. Så stekte jeg dem i 20 minutter til. Tilslutt satte jeg ned varmen til 100 grader og hadde en sleiv i ovnsdøren for å la knekkebrødene tørke litt. Det er viktig for holdbarheten ;)
 Røren etter bløtlegging





Nytes med ekte smør, ost og økologisk agurk (eller det pålegget du liker best) <3

5 kommentarer:

  1. Så flink du er som passer på å bløtlegge nøtter og frø. Jeg prøver så godt jeg kan å gjøre det, men har ganske lett for å glemme det..
    Knekkebrødene ser kjempegode ut, og det høres så godt ut med alle nøttene i!
    God tirsdag videre søte deg<3

    SvarSlett
  2. Disse ser kjempegode ut! Har så lyst til å teste det ut snart. Er ikke så glad i linfrø, men det går vel ann å bruke litt mer av de andre ingrediensene. Du har rett, det er mandag :D Ny dag -nye muligheter!

    SvarSlett
  3. Men er det ikke slik at futinsyren blir liggende igjen når du ikke skyller frøene/nøttene igjen? Tenkte man måtte bløtlegge, for så å skylle de for å få tatt det bort?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det stemmer nok ikke, for vannet trekker inn i frøene og nøttene. Fytinsyren blir brutt ned, men den kan nok ikke komme ut av nøttene/frøene. Gry Hammer lager sine knekkebrød på samme måten, og hun er utrolig nøye på fytinsyre. Skjekk gjerne ut bloggen hennes for mer info :) Når jeg bløtlegger før jeg lager grøt osv, skyller jeg alltid. Og hvis jeg skal lage nøttemelk, rett og slett fordi jeg synes skyllevannet ser skittent ut. Håper det var til hjelp :D

      Slett