mandag 7. april 2014

Mine tips til en flatere mage

Veldig mange jeg møter sliter med oppblåst mage og en generell følelse av å være oppblåst. Jeg slet med dette selv, men etter å ha endret endel ting i kostholdet mitt og innført noen ritualer, er jeg faktisk helt kvitt dette problemet! Det er utrolig deilig å slippe å føle at en er gravid i 6 måned når en absolutt ikke er det.


Mine tips til en flatere mage:

Start dagen din med varmt vann og sitron
Dette hjelper fordøyelsen din igang om morgenen både ved å løsne avfallsstoffer i tarmene og stimulere på en mild måte. Dette vil i tillegg hjelpe magen din å produsere magesyre, som faktisk hjelper mot sure oppstøt og treg fordøyelse.
Sitron er rikt på kalium som er godt for hjertet ditt, og c-vitamin som gir deg finere hud! Jeg blander 50% kaldt vann med 50% kokende vann i et stort glass, så har jeg i sitronen.
Spis frukt på tom mage:
Frukt fordøyes utrolig fort. Jeg spiser derfor for eksempel aldri frukt som dessert. Det blir sittende bak mer tungtfordøyelig mat i tarmen vår. Når frukten blir liggende der begynner den å fermentere (gjære) og det dannes gass og alkohol = oppblåst mage! Jeg pleier å si at frukt er som en sportsbil, karbohydrater som en kassebil og protein er som et vogntog. Hvis kassebilen eller, enda verre; vogntoget, ligger forran sportsbilen blir det kø! Nyt frukt på tom mage så det får fri passasje gjennom tarmen.
Hold deg unna "tomme" raske karbohydrater:
Mange opplever å bli oppblåst av endel brød, ris, pasta og gjærbakst. Dette er dessuten næringsfattig mat som ikke gir kroppen din noe å samle på. Raske karbohydrater skaper betennelse i kroppen og det kan føre til uren hud, vondter, nedstemthet osv. I dag er det mer gluten i brød, pasta og lignende enn noen gang, og mange får en bedre hverdag hvis de kutten ned på dette. Kjør på med grønnsaker, nøtter, frø og belgfrukter i stedet. Hvis du vil ha noe søtt anbefaler jeg smoothies og sunt snop. Hvis du vil bake brød, bak et med egg, nøtter og frø. Det smaker fantastisk og holder deg dessuten mett lengere.
Ikke tygg tyggis eller drikk væske med kullsyre:
Å tyge tyggis kan skape bobler i magen vår. Dette oppstår både på grunn av søtstoffene i tyggisen (gjelder derfor også for sukkerfrie pastiller) og fordi vi svelger luft når vi tygger den. Brus har samme effekt grunnet kullsyren, og hvis du velger den sukkerfrie; effekten av søtstoffet. Bruk vann som tørstedrikk!
Spis fermentert mat:
Fermentert mat er det hotteste i ernæringsverden for tiden! Det er grunnet dens høye innhold av snille bakterier som kroppen din blir glad for! 70% av immunforsvaret vårt ligger i tarmen vår, og det må opprettholdes. Når vi har flere snille enn slemme bakterier i magen vår har vi bedre fordøyelse, og vi føler oss mindre oppblåste. Jeg kjøper økologisk surkål på helios, og tar probiotika i tablettform. Tåler du melk kan du bruke biola eller syrnet melk. Jeg er veldig glad i den fra Røros meieriene som kan kjøpes på velassorterte dagligvarebutikker.
Kutt ned på melkeprodukter:
Opplever du mye oppblåst mage, og ingen av tipsene over hjelper? Da kan det være lurt å kutte ut melkeprodukter en periode og se om dette hjelper. Mange reagerer på melk uten å nødvendigvis være laktoseintollerante. Jeg har det i hvert fall mye bedre uten melk i mitt kosthold, selv om jeg av og til spiser litt ost eller gresk yoghurt. Det handler ikke om å være fanatisk. En god regel er at jo mer fett det er i meieriproduktet, jo bedre vil du sannsynligvis tåle det. Jeg bruker derfor smør, laktosefri kremfløte og harde oster.
Hvis du sliter med oppblåst mage, håper jeg noen av disse tipsene kan hjelpe deg <3

8 kommentarer:

 1. JA!! Jeg er så enig i alle disse tipsene, og lever etter alle selv. Bortsett fra det å spise fermentert mat gjevnlig, dit har jeg ikke kommet enda :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må prøve surkål, høres rart ut, men jeg digger det faktisk!

   Slett
 2. Dette skal jeg prøve Helene :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, det har hjulpet meg i hvert fall :D

   Slett
 3. Men når spiser du surkål liksom? Tilbehør til middag?:) Og skjønte egentlig ikke helt hva fermentert mat er:P Hehe

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg spiser det sammen med middag :D Da tar jeg en dl ca og spiser enter rett før, eller sammen med maten. Fermentert mat er mat som er gjæret, så yoghurt, kefir, surmelk, syrnede grønnsaker (bl. a surkål) og kamboutcha (en fermentert te). På grunn av gjæringsprosessen utvikles bakterier i maten, og disse hjelper deg å fordøye annen mat i tillegg til å hjelpe til med å bygge opp en god tarmflora :D

   Slett