tirsdag 2. desember 2014

Helenes juleguide


Dette er en "juleguide" jeg har skrevet etter ønske fra noen av de jeg veileder. Jeg ønsker ikke å gi noen dårlig samvittighet for å nyte julen fullt ut, men heller vise hvordan en kan kose seg i julen med god samvittighet. Mange sliter med at de spiser for mye og opplever å miste kontrollen over eget matinntak. Da kan det være fint med noen triks for å unngå dette. Jeg deler derfor innlegget her, og håper dere synes det er nyttig :)

Hvordan nyte julen med den beste samvittighet, og samtidig unngå vektoppgang:


Vi har kommet til desember måned og mange festligheter står forran oss. Julen er en tid fylt med sosialt samvær, og med det kommer ofte et høyt mat- og alkoholinntak. Selvfølgelig skal vi kose oss i julen. Likevel er det lurt å ikke falle helt av lasset :) Her er en liste med noen triks du kan bruke for å gå inn i det nye året på best mulig måte!


Start dagen din som du pleier

Her snakker jeg ikke om julaften og 1. Juledag med lang frokost med rester og godis, men alle de andre morgenene. Ikke fall for fristelsen til å trekke julematen over hele desember. Den beste starten på morgenen får du ved å drikke varmt vann med ferskpresset sitron så snart du står opp. Dette kickstarter fordøyelsen og forbrenningen din. Så kan du spise en frokost rik på proteiner og med litt fett. Dette setter deg opp for en god appetittregulering resten av dagen.


Ikke hopp over måltider

Det er lett å tenke at en kan spare kalorier til neste måltid ved å hoppe over frokost eller lunsj. Dette vil faktisk kun gjøre at du spiser mer! Har du trent før et juleselskap, eller er ekstra sulten, er det lurt å få i seg et lite proteinrikt måltid – som en skyr – før du drar. Ellers vil du være kjempe sulten, noe som både gjør at du spiser mer, og at du lettere tar valg som er ugunstige.


Ikke tenk svart-hvitt

Ikke press deg ekstra mett med tanker om at du skal spise 100% sunt i morgen. Det er heller ikke lurt å nekte seg det en faktisk har lyst på. Hvis du tenker ”ikke-sjokolade” hører hjernen din kun ”sjokolade”, og det vil være ekstra vanskelig å styre seg. Ofte ender det med at en sprekker og spiser alt for mye. Unn deg heller en bit, spis den sakte og nyt, gjerne med en kopp kaffe til.


Ta med deg en sunn rett

Det er alltid hyggelig å bidra med noe til et selskap. Ta med en salat, bakte rotgrønnsaker eller klementiner for eksempel. Da vet du at det er noe sunt du kan spise, og det blir etter min erfaring alltid godt tatt i mot. Du skal selvfølgelig ikke bare spise det sunne du har med, men da har du i hvert fall noe du kan fylle tallerkenen din med.


Puss tennene etter at du har spist

Dette kan hjelpe deg å avslutte et måltid, så slipper du å sitte og småspise når du egentlig er mett. Ha gjerne med deg en pakke sukkerfri tyggegummi i selskap, så kan du ta en etter et måltid.


Bestem deg på forhånd

Kjenn etter om du faktisk har lyst på de tørre kakene på jobben, eller om du tar en for å være høflig eller fordi du kjeder deg. Er du sulten bør du spise noe proteinrikt i stedet. Skal du på en bedre middag, nyt det! Men ikke spis bare for å spise, eller fordi du tror at andre forventer det. Det er din kropp, og det er du som bestemmer hva som skal i den, husk det! Menneskene rundt deg vil kanskje kommentere dine valg, men dette er mye grunnet deres egen usikkerhet, og har ingenting med deg å gjøre.


Spis med tilstedeværelse

Ikke kast i deg maten, men nyt hver eneste bit. Smakene, luktene og utseende. Tygg godt og legg ned bestikket mellom bitene. Det viser seg at å konsentrere seg om maten vi spiser, gjør at vi faktisk spiser mindre.


Planlegg en hyggelig aktivit, gjerne noe aktivt

Juledagene trenger ikke kun å bestå av TV-titting og spising. Ta med venner og familie ut på skogstur, skitur eller en tur på skøytebanen. Mange har også behov for litt alenetid i julen, og lar det seg gjøre er en treningsøkt helt alene også nydelig. Alle har godt av å komme seg ut av huset og få frisk luft. Da smaker middagen også ekstra godt etterpå.


Ikke ha godteri liggende hjemme

Det er lett at rester fra selskap blir liggende hjemme og friste. En sjokolade kan nærmest rope på deg fra kjøleskapet. Send rester med venner når de drar, eller kast det du faktisk ikke har lyst til å spise. Jeg er selvfølgelig imot å kaste mat unødvendig, men jeg vil heller ikke at du skal være søppelbøtte. Ikke spis mat du egentlig ikke har lyst på, og som ikke gir kroppen din næring, kun for at det ikke skal gå til spille. Prøv heller å lage mindre porsjoner neste gang :)
 Jeg håper dere likte innlegget! Nå har jeg vært på trening, og snart skal jeg på julebord med fine venninner :) Desember er ikke så værst altså :)

Bilde lånt fra weheartit.com

1 kommentar:

  1. Så fine tips Helene!
    Dette høres kanskje litt rart ut, men jeg tror det viktigste for å holde seg sunn for livet, er å ønske det beste for seg selv. Altså; slutte å ta valg på grunnlag av frykt for vektoppgang, være besatt av å spise lite, bli sint på seg selv når man spiser noe man ikke hadde tenkt. Og heller fokusere på å gi kroppen det den trenger for å ha det godt og fungere bra. Min erfaring er iallefall at da velger jeg bra mat, og dropper den dårlige fordi den får meg til å føle meg slapp og dårlig. Og så kan man jo lage ALT sunt og minst like godt på smak-så det er ikke et problem:)

    SvarSlett