mandag 26. januar 2015

LavFODMAP

For noen uker siden var jeg på en boklansering for en bok om "low FODMAP dietten". Boken er skrevet av Julianne Lyngstad som har en bachelor i ernæring, og en master i samfunnsernæring. Hun har selv hatt IBS, men har blitt symptomfri av å følge et lav FODMAP kosthold. Vi fikk høre hennes historie om IBS og om hvordan denne boken ble til. I tillegg fikk vi servert ostekake med bær, lav FODMAP selvfølgelig ;)
 FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og (and) polyoler. Det er altså en samlebetegnelse på en rekke tungtfordøyelige karbohydrater. Kostholdet går ut på å unngå disse, da de ikke tas tilstrekkelig opp i tynntarmen vår. De vil i stedet fermenteres (gjæres) av bakterier i tykktarmen. Dette skaper gass og smerter. Alle vil kunne reagere på store mengder matvarer som er rike på FODMAP's, men IBS pasienter kan reagere på bitte små mengder.
 I dag er det mange som lever med problemer knyttet til mage og tarm, og mange opplever å ikke bli tatt seriøst av helsevesenet. Diagnosen IBS er en eksklusjonsdiagnose, det vil si at det må utelukkes andre sykdommer før en får diagnosen. Jeg anbefaler ingen å begynne på diett før en har fått tatt de nødvendige testene og fått diagnosen fra lege. Mange med fordøyelsesplager kan få bedring av å kutte ut et færre antall matvarer, og de trenger ikke leve på en streng lav FODMAT kost. Det er også forskjell på IBS pasienter, alle reagerer forskjellig. Jeg synes det er fint at vi lærer om dette kostholdet også på skolen nå, da det kan hjelpe mange som har prøvd alt uten bedring.
 Når det er sagt; har du IBS anbefaler jeg denne boken på det varmeste. Den gir deg en enkel forklaring på mekanismene rundt FODMAP, og viser deg hvordan du kan sette sammen et kosthold uten disse. Dette er nemlig svært viktig når en skal følge en diett, uansett type. Hvis vi får en liste med matvarer vi kan spise er det lett å kun "shoppe" et par av disse som vi liker best, og leve på dem. Dette kan føre til et ensidig kosthold og mangel på en rekke næringsstoffer. Det er ikke ønskelig å leve med et strengere kosthold enn nødvendig, så det er viktig å prøve seg frem og finne ut hva en reagerer på.

Er det noe dere lurer på rundt dette kostholdet er det bare å spørre :)


2 kommentarer:

  1. Så spennende! Synes jeg leser om fodmap "over alt", men har ikke satt meg særlig inn i det siden jeg ikke har problemer med magen selv (med mindre jeg spiser slike ting som jeg spiste da jeg var yngre, mel og slikt). Veldig bra det kommer informasjon ut til folk- det er så mange som sliter med fordøyelsen, og jeg tror mange ser på det som normalt og dropper å undersøke hva som er problemet.

    SvarSlett
  2. Takk for tips :) Har planer om å kjøpe boken. Kikket litt i den og synd så mange oppskrifter med med Toro glutenfri blanding - er ikke så glad i den type ferdigpose spes fordi den inneholder så mye stivelse..

    SvarSlett