tirsdag 6. januar 2015

Nye kostråd

I går kom Kostreform for bedre helse med nye kostråd som skal fungere som en motsetning til de nasjonale ernæringsrådene fra Helsedirektoratet. De nye rådene fokuserer på inntak av naturlig mat, mer fett og mindre karbohydrat enn statens råd. Jeg synes som det er fantastisk at det fokuseres på naturlig mat, og at de nye rådene er gode!

Kostreform sine råd

- Unngå industrielt bearbeidet mat

- Spis mye grønnsaker i alle variasjoner

- Spis egg, kjøtt og fisk i alle variasjoner, men velg rent kjøtt fremfor pølser og ren fisk fremfor fiskepinner

- Unngå tilsatt sukker i alle former også fruktjuice

- Spis lite kornprodukter

- Unngå frøbaserte planteoljer som soya og solsikke og plantemargariner. Bruk heller kaldpresset olivenolje, koosfett eller oljer med lavt omega-6-innhold

- Unngå lettprodukter

- Spis fete meieriprodukter som smør, fløte og seterrømme

- Tell ikke kalorier, men fokuser på mat av høy kvalitet

- Drikk vann

Jeg mener selv at det fokuseres for mye på karbohydrat i Helsedirektoratets anbefalinger. Opp til 60% karbohydrat er mye for de aller fleste, og katastrofe for mennesker med diabetes eller de med en inaktiv hverdag. Fett, og da spesielt mettet fett, har blitt synderen og fått skylden for overvekt, hjerte- og karsykdom og andre livsstilssykdommer. Vi har likevel sett at en reduksjon i fett ikke har hjulpet på utvikling av overvekt og livsstilssykdommer, tvert om. Nå viser det seg at det ikke er evidens for å si at mettet fett er farlig. Melkefett korrelerer faktisk med lavere kroppsvekt, spesielt hos barn.
Hadde mannen i gata fulgt kostråden hadde vi trolig ikke hatt det nivået av overvekt og sykdom som vi har i dag. Hvor mange spiser egentlig 500 gram grønnsaker hver dag, spiser under 10 E% raffinert sukker, mosjonerer 30 minutter per dag og unngår ferdigmat i hverdagen. Det er altså et stort problem at folk flest ikke følger de rådene som er gitt, hverken de fra Helsedirektoratet eller fra andre.

Men hvorfor er det slik? Jeg mener at dette er fordi rådene er vanskelige å følge. Ved å kutte ned på fett blir mange mer sultne, og ved å spise mye karbohydrater (også grove) går mange med kronisk høyt blodsukker som stimulerer til fettlagring og et økt sug etter karbohydrater. Det er mange som følger rådene så godt de kan uten å gå ned i vekt, holde seg friske eller holde diabetes i sjakk. I tillegg er det stor tilgjengelighet av usunn mat og det oppleves som tidskrevende og dyrt å lage mat fra bunnen av. En del tror at et sunt kosthold betyr knekkebrød med magerost og gulrøtter, og gir dermed opp hele greia.

Faren med nye råd, og spesielt råd om fett ligger i mangelen i kunnskap hos mannen i gata. Mange shopper råd og følger dem de synes passer best. Et råd om mer mettet fett i kostholdet gjør ikke at noen kutter inntak av smågodt og grandiosa. Det vil kanskje heller gjøre at de tilfører egg og bacon til frokost, med brød ved siden av, i tillegg til boller til lunsj. Dette høres ekstremt ut, men jeg har sett det skje. Det tar tid å endre holdninger og råd, og det tar tid å heve kunnskapsnivået i en befolkning. Det er ikke lett å gi råd til en hel befolkning, her er det utrolig mange faktorer å ta hensyn til. Landbruk, bærekraft og økonomi er noen av dem.
Helsedirektoratets råd er rettet mot den generelle friske befolkning, ikke mot hver enkelt. De tar ikke hensyn til at vi er unike individer med ulikt DNA og ulik livsstil. Noen fungerer best med mye karbohydrat, og endel har godt av å redusere sitt inntak. Her er det ikke noen fasit som passer alle. Hadde de sluttet å anbefale plantemargarin og høyprosseserte planteoljer i stedet for smør og naturlig melkefett, kuttet ned på anbefalingene om korn, og justert makronæringsstoff-anbefalingene hadde de vært langt på vei!

Ellers anbefaler Helsedirektoratet:

- Lavt sukkerinntak
- Vann som tørstedrikk
- Daglig morsjon
- Mye frukt og grønt
- Rene kilder til kjøtt, fisk og sjømat

Konklusjonen min er at de det er mye likt i begge settene av råd. Det første vi bør gjøre er å redusere skrapmat og spise mer grønnsaker. Når det er gjort bør alle finne sin balanse mellom karbohydrat- og fettinntak. Kanskje bør rådene fokusere mer på matvarer og mindre på prosentandel av makronæringsstoffer.

De nye rådene er gode, for en som klarer å følge dem riktig! Det vil si et kosthold som består av mye grønnsaker, noe frukt, rene kilder til kjøtt og fisk av god kvalitet, nøtter og frø i begrensede mengder og noe meieriprodukter med høyt fettinnhold. Et høyfett kosthold bør settes opp slik, og ikke kombineres med et kosthold som inneholder mye sukker og stivelse. Å legge om til et lavkarbokosthold kan være fantastisk! Er du iinteresert i dette les og sett deg godt inn i det. Ta gjerne kontakt med en ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg. Da har du de riktige forutsetningene for å lykkes! Det er faktisk du som har ansvar for din helse, og du kan spise det du mener er best for deg ;)

Jeg avslutter med det legendariske sitatet til Michael Pollan:

"Eat food, not too much, mostly plants."

Bilder er lånt fra weheartit.com

3 kommentarer:

  1. Når man skal redusere inntaket av karbohydrater, hva med frukt? Skal man passe seg for det, eller er det helt ok? Har gått på ketose/lavkarbo og da skulle man ikke spise frukt i det hele tatt, noe jeg følte ble helt feil...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Silje :)
      Om du kan spise frukt kommer helt an på hva utgangspunktet ditt er, og hvor mye fett du spiser. Hvis du skal gå kraftig ned i vekt ville jeg redusert frukt til maks en frukt et par ganger i uken, og gjerne i forbindelse med trening. Selv trener jeg mye og spiser frukt hvis jeg har lyst på det. Jeg bruker for eksempel en halv banan i smoothie og har mango i salat, og bruker noen ganger frukt som mellommåltid. Faren ligger i å tenke at frukt er sunt og dermed kan en spise ubegrenset av det, sm tre epler, to bananer og en mango per dag. Dette er ikke i seg selv farlig, men uheldig om det kombineres med et ellers strikt lavkarbokosthold med mye fett. Fruktsukkeret vil øke insulinutskillelsen og dermed vil fettcellene lagre fettet du spiser. Når en er skal i ketose er det akkurat dette vi ønsker å unngå. For å komme i ketose må karbohydratinntaket være svart lavt, og det er heller ikke lett å oppnå hvis en skal spise frukt da det inneholder endel karbohydrat. Hjalp dette?

      Slett
  2. Så fint innlegg.
    Selv klarer jeg ikke å si meg helt enig med noen av disse 2 kostrådene. Synes begge har noe bra og noe dårlig.. og så tror jeg at så mange folk venter litt på å få en pille for frisk kropp. Det er kanskje stygt sagt. Men ALLE i Norge har mulighet til å finne den informasjonen som trengs for å få et sunt kosthold. Føler det blir feil å skylde på myndighetene for at man er tykk/syk. Ansvar for eget liv, tenker nå jeg.
    Men uansett, myndighetene bør gi bedre råd enn hva som blir gitt :)

    SvarSlett