tirsdag 20. januar 2015

Hvordan kutte ned på sukker

Januar er godt i gang og mange nyttårsforsetter er kanskje allerede brutt? Spesielt de knyttet til kosthold og trening? Mange har alt for strenge krav til seg selv, setter alt for høye mål, og føler seg mislykkede når de ikke klarer å nå disse målene. Dette er synd, for det viktigste med mål knyttet til kosthold og helse er å ikke tenke svart/hvitt. Jeg pleier å sammenligne det med å gå ned bogstadveien i Oslo og oppdage at du har smekken oppe. River du da like så godt av deg buksen? Nå har jo alle sett at du hadde smekken oppe!? Eller lukker du den diskret? Tar du en sjokoladebit kl 15 på en tirsdag så er jo dette helt greit. Ikke tenk at hele dagen/uken er ødelagt og at du må starte på nytt på mandag!

Det er flott å sette seg mål med kostholdet sitt, og målet mitt er å hjelpe andre til positiv forandring. Det gjelder bare å gå frem på riktig måte. Hver snill mot deg selv og ta deg tid til forandring. For noen fungerer det best å kutte noe helt ut, for andre er det bedre å ta det gradvis. Dette er individuelt ;)

En av de viktigste tingene du kan gjøre for din helse er å kutte ned på sukker. Sukker er avhengighetsskapende, og i større mengder, skadelig for kroppen din. Inntar du mye sukker risikerer du å legge på deg lettere, få mangler på essensielle næringsstoffer og skade tennene dine. I dag deler jeg mine beste tips for å kutte ned på sukker:

Unngå sukkerfellene

I mange ferdigprodukter er det store mengder skjult sukker. Eksempler på dette er fruktyoghurt, ferdige sauser (sweet chilisaus har over 70% sukker), musli/frokostblanding, barer og krydderblandinger. Vi anbefaler at en ikke får i seg mer enn 10 % av energien vår fra sukker, og gjerne mindre. Hvis vi får i oss mye skjult sukker fra vanlig mat, er det veldig liten plass til sjokolade og smågodt før du overstiger denne grensen. Kjøp naturelle meieriprodukter og søt selv med bær og noen dråper stevia, og lag din egen musli. Kanel gir også en god søtsmak. Er du flink til å unngå sukker i hverdagen, kan du fint unne deg noen biter smågodt i helgene.

Spis hel frukt

Kutt ut rene fruktjuicer, tørket frukt og muslier med tørket frukt. Disse gir masse sukker og lite metthetsfølelse. Fruktjuice mangler mye fiber, og tørket frukt mangler vann. Derfor er det mye bedre å spise hele frukter. Ønsker du å gå ned i vekt er en frukt om dagen en fin regel. Hvis du liker å juice anbefaler jeg at minst 2/3 av juicen lages på grønnsaker. Prøv sitron og grønne epler, disse gir mye smak, men inneholder mindre sukker enn annen frukt. Ikke glem bær, disse har mer næring enn frukt, men innholder mye mindre sukker!

Hopp over desserten

Hvis du er mye ute på jobbmiddager eller med venner kan dette bli et problem. Jeg har opplevd dette med mange kunder. De spiser sunt generelt, men når de skal ut i jobbsammenheng klarer de ikke å si nei til utskeielser. Dette gjelder forøvrig også alkohol. Som regel klarer de å si nei til seg selv, men de synes det er pinlig å være vanskelig overfor kollegaer. Her gjelder det å jobbe med seg selv, det er du som bestemmer hva du spiser, det er nemlig din kropp. Andre kan bestemme over seg selv. Velg en ren proteinkilde og grønnsaker til middag, det er lov til å be om ekstra grønnsaker i stedet for potet. Hopp over desserten hvis det er hverdag. Er du ute på en romantisk date, eller feirer noe spesielt med venner er det selvfølgelig lov, her snakker vi om moderasjon ;)

Prøv naturlige søtningsmidler

I begrensede mengder synes jeg det går fint å bruke alternative søtningsmidler. Jeg anbefaler stevia, kokossukker og sukrinvarianter (begrenset). Sukrin bruker jeg kun når jeg baker, og det er ikke så ofte i hverdagen. Stevia har eg i smoothie, det kan også brukes i kaffe/te og i bakverk. I for store mengder gir det en bitter smak som mange ikke liker. Jeg bruker dråpene i ulike smaker, og bruker lite av dem! Kokossukker er topp da det gir lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker og ikke er like raffinert. Men husk at det gir både kalorier og blodsukkerstigning, ikke gå helt crazy! Jeg anbefaler ikke agave, det er høyt prosessert og har et skyhøyt innhold av fruktose. Fruktose i ren form (ikke i frukt) lagres lett som fett på kroppen vår, og gir de samme langtids "gifteffektene" som alkohol. Hold deg unna dette søtningsmiddelet.

  Ikke velg drinker

Drinker på byen har ofte et skyhøyt innhold av sukker, som sammen med alkohol gir en uheldig metabolsk effekt, nemlig fettlagring rundt magepartiet. Hallo muffintopp! Det gir masse kalorier som ikke forbrennes, men lagres, da leveren prioriterer å forbrenne alkohol. Hold deg til tørre viner når du skal drikke alkohol, og begrens deg til helgen.

Prøv mørk sjokolade

En bit mørk sjokolade (gjerne sammen med en kopp kaffe) kan stille søtsuget for mange. Velg gjerne en rå variant som kan kjøpes på helsekost. Disse inneholder som regel ikke raffinert sukker, i tillegg får du alle de gode næringsstoffene fra rå kakao. På grunn av kakao sitt høye innhold av antioksidanter, er det mange som mener vi kan regne den som en grønnsak! Husk bare at en rute om dagen er nok ;)

Drikk te

Gå på helsekosten (der er utvalget mye større) og finn en te du liker. Ofte kan en kopp varm te med en skvett melk stille søtsuget. Jeg liker rooibush og chaiteer, og anbefaler teene fra teapigs, yogi og pukka. Det er masse å velge mellom så du kommer garantert til å finne en du liker ;)

Spis grønnsaker som snacks

Spisspaprika, cherrytomater og gulrotstenger smaker søtt og passer perfekt når du er fysen på noe godt i hverdagen. Som alt annet er det å spise grønt en vanesak, og nå som vi er voksne er det vel ingen unnskyldning lenger at vi ikke liker dem? Her kan du frotse da grønnsaker er lave på kalorier, mettende og fulle av antioksidanter, vitaminer og mineraler. Bon appétit!
Har du noen gode tips for å kutte ned på sukker?
Bilder lånt fra weheartit.com

1 kommentar:

  1. Det er så rart, ofte kommenterer jeg her, men så blir det bare borte... tror det er mobilen min som 'jukser' litt, og det er så kjedelig.
    supre tips Helene! Jeg har ikke rørt hvitt sukker eller kunstig sukker på mange år, men spiser sjokolade med naturligere søtning hver dag :) Huden min ble 100% bedre med en gang jeg kuttet bort sukker/søtning, mel og brød.
    Frukt spiser jeg mer av enn det du anbefaler. Men jeg trives med det og tenker det er en av de tingene man bør kjenne etter hva egen kropp hva den trenger.
    God dag videre til deg!

    SvarSlett